Peste 5,4 milioane de lei, lipsa din bugetul Zalaului

Peste 5,4 milioane de lei, lipsa din bugetul ZalauluiCand nici cheltuielile de intretinere nu sunt acoperite de veniturile modeste, plata darilor catre bugetul local este doar o grija uitata printre teancul de facturi neplatite. Astfel de cazuri sunt deseori intalnite, in aceste vremuri de criza, mai ales in familiile in care unul dintre soti si-a pierdut locul de munca, si asa prost remunerat. In aceasta situatie se gasesc cateva mii de zalauani, precum si cateva sute de firme din municipiu, care au adunat restante la plata taxelor si impozitelor locale de peste 5,4 milioane de lei.

Tot mai multi zalauani continua sa fie inregistrati ca datornici la plata impozitelor si taxelor locale. Lipsa locurilor de munca, ratele uriase la banci sau alte institutii de creditare si cheltuielile tot mai ridicate cu utilitatile si cosul zilnic, ii aduc pe multi dintre acestia la limita. Dramuirea veniturilor pentru a multumi, cat de cat, creditorii se transforma intr-o lupta din start pierduta. Astfel se face ca, o buna parte dintre cetatenii din municipiu isi lasa neachitate, cu anii, datoriile catre bugetul local.

Potrivit informatiilor furnizate de catre reprezentantii Primariei Municipiului Zalau, la aceasta data sunt in evidente peste 8.000 de persoane fizice care au restante la plata impozitelor si taxele locale. Sumele pe care acestea le datoreaza bugetului local se ridica la peste 5,1 milioane de lei. La aceasta data, sunt inregistrate 8.158 de persoane fizice care au restante la plata impozitelor si taxelor locale, datorand suma totala de 5.138.412 lei. De asemenea, sunt 848 de persoane juridice care au de platit in contul bugetului local suma de 2.800.507 lei, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan.

Aproape 250.000 de lei, cea mai mare restanta

Printre rau-platnicii catre bugetul local se numara si persoane care au acumulat datorii uriase. Este vorba de un zalauan care are o suma de plata de 50.400 de lei, acumulata din diferite amenzi neplatite si transferate in restante catre impozite si taxe locale. In cazul societatilor comerciale, datoriile sunt cu mult mai mari. La nu mai putin de 249.453 de lei se ridica suma datorata de conducerea firmei catre bugetul Primariei Zalau. In acest caz, societatea se afla sub incidenta Legii 85/2006, privind procedura insolventei.

Cea mai veche datorie din randul persoanelor fizice dateaza inca din anul 2004. Aceasta a fost acumulata de un zalauan care, la ora actuala, trebuie sa plateasca primariei sum de 1.615 lei. Dintre firmele ramase datoare bugetului local, cea mai veche este a unei firme care din 2003 a strans datorii de 7.111 lei.

Banii, colectati direct de la angajatori

Pentru recuperarea sumelor restante, Primaria Zalau a instituit mii de titluri executorii si popriri asupra veniturilor obtinute de restantieri. Potrivit reprezentantului municipalitatii, pentru datoriile acumulate de catre zalauani, Primaria a emis 5.593 de dosare de executare, in cazul persoanelor fizice, insumand datorii de 4.133.902 lei. Nici persoanele fizice nu s-au inghesuit sa achite impozitele si taxele locale. La persoane juridice sunt in lucru 555 de dosare de executare, cu sume restante insumand 1.282.209 lei, a precizat Manuela Ghiurutan.

In alte cateva mii de cazuri, autoritatile locale au instituit popriri asupra veniturilor obtinute de zalauani. Este vorba de 4.828 de popriri in cazul persoanelor fizice, in vederea recuperarii a 1.620.742 de lei, si de 468 de popriri in cazul persoanelor juridice, pentru suma de 764.210 lei.

Neachitarea datoriilor in contul bugetului local a atras dupa sine, in cateva cazuri, instituirea sechestrului asupra bunurilor detinute de firme, respectiv bunuri mobile si imobile. Este vorba de sase agenti economici care vor ramane fara cladirile, terenurile si masinile din firma, daca nu isi achita restantele in valoare de 248.350 de lei.

Reducere pentru datoriile achitate pana la 31 martie

Data de 31 martie este ultimul termen de plata al impozitelor aferente primului semestru din acest an, cu o reducere de 10 la suta.

Activitatea de incasare la ghiseele Serviciului Impozite si Taxe Locale, din incinta Primariei Municipiului Zalau, se desfasoara conform urmatorului program: luni, miercuri, joi, vineri – in intervalul orar 7-16.30, iar marti intre 7-18.30.

De asemenea, impozitele si taxele pot fi achitate si la cele patru oficii postale din municipiu, dupa urmatorul program: Oficiul Postal Zalau 1, de pe strada Parcului, nr. 2, intre orele 7-20; la O.P. Zalau 2, Astralis, intre 7-20; la O.P. Zalau Nr.3, din Piata 1 Decembrie 1918, in intervalul orar 7-20; si la O.P. Zalau 4, zona industriala, intre 8-16.

Majoritatea primariilor din tara practica acest gen de bonificatie pentru a-i stimula pe cetateni sa-si faca datoria fata de bugetul comunitatii. Impozitul pe casa, masina si terenuri se poate plati in transe egale semestriale, cu termen de plata 31 martie si 30 septembrie. Nivelul taxelor locale din acest an a ramas nemodificat fata de anul trecut.

Leave a Comment